Savjetovanje i psihoterapija

Savjetovanje ili psihoterapija je osobni individualni proces u koji se pojedinac upušta s ciljem rješavanja nekih teškoća, osobnog napretka ili unapređenja nekih vještina za koje smatra da su mu potrebni.

Većina nas je iskusila probleme u svakodnevnom funkcioniranju i ponekad došla do točke u kojoj prepoznajemo da nam je potrebna podrška, da smo iscrpili sve svoje dotadašnje načine nošenja s nekom teškoćom i da želimo naučiti neka nova ponašanja koja će nas odvesti u smjeru smislenijeg i ispunjenijeg života.

Poteškoće na koje nailazimo mogu biti raznolike, a i svaka pojedina osoba će na njih različito reagirati. Stoga, nema velikih ili malih problema, već samo onih na kojima zaista želite raditi. Nošenje sa svakodnevicom je izazovno i traži od modernog čovjeka virtuoznost u balansiranju između različitih uloga, očekivanja, obaveza, želja, potreba i iznenadnih teških događaja.

Podršku u navigiranju u svakodnevici možete dobiti kroz savjetodavni proces koji se temelji na povjerljivom, iskrenom i otvorenom odnosu između klijenta i savjetovatelja, što predstavlja polaznu točku za promjenu koju kod sebe želite ostvariti.
Vaše poteškoće, vaša priča, vaše okruženje i vaše snage su samo vaše, pa je toga i pristup koji koristim individualiziran i usmjeren na postizanje onih ciljeva koji su važni vama kako bi odveli svoj život u smjeru vlastitih životnih ciljeva.

Savjetodavni ili psihoterapijski proces nije uvijek „med i mlijeko“ jer ponekad je potrebno kratkoročno se suočiti i prihvatiti neke unutarnje neugodne procese, stanja, misli, osjećaje, kako biste dugoročno mogli ostvariti smisleniji život kojem pristupate s više odgovornosti i uključenosti.

Savjetovanje i psihoterapija

Kakve tehnike i principe koristim u radu?

Savjetovanje i psihoterapija u Tvornici psihologije se temelji na principima kognitivno-bihevioralne terapije (popularno KBT), terapije prihvaćanjem i posvećenošću (eng. ACT – acceptance and commitment therapy) i terapije usmjerene na suosjećanje (eng. CFT – compassion focused therapy).

Svi navedeni principi uključuju:

Uznemirenost, tjeskoba, panika – ukoliko je vaša svakodnevica prožeta nemirom i promišljanjima tipa:

  • Što ako se ovo obistini?
  • Ovo je preteško, ne mogu se s time nositi.
  • Ova nesigurnost je neizdrživa.
  • Još jedan napad panike neću izdržati.

 
Strahovi i fobije – ukoliko doživljavate teško izdrživi osjećaj straha vezan uz određene objekte, pojave, situacije (npr. strah od pauka, vožnje nekim prijevoznim sredstvom, zatvorenih prostora, dizala…)

Brige – ukoliko imate osjećaj da stalno brinete i da ste zarobljeni u obrascima razmišljanja koji stalno uključuju neke nove brige koje vas iscrpljuju i ne donose rješenja problema.

Depresija i sniženo raspoloženje – ukoliko primjećujete da ste već dulje vrijeme lošeg raspoloženja, da ste jako samokritični prema sebi i imate osjećaj da ne vrijedite, ili pak osjećate manjak energije za svakodnevne aktivnosti koje su vam napornije nego su bile prije, povlačite se od drugih ili imate teškoće sa spavanjem, koncentracijom ili tekom.

Stres, nezadovoljstvo profesionalnim razvojem – ukoliko imate osjećaj preplavljivanja obavezama i manjak vještina u nošenju s istima ili ste pak iscrpljeni osjećajem da ste „na krivom mjestu“ u profesionalnom smislu. Uz karijernu procjenu potencijala, savjetovanje vam omogućuje daljnju podršku u profesionalnom razvoju.

Perfekcionizam, nisko samopouzdanje, samokritičnost – ukoliko imate osjećaja da sami sebi otežavate ostvarenje nekih ciljeva usvajanjem previsokih očekivanja ili da ste sami sebi „najgori šef“.

Akademsko odlaganje, problemi s učenjem – ukoliko imate osjećaj da često odlažete obaveze do zadnjeg trena, da vaši rezultati nisu u skladu s uloženim trudom ili da vam organizacija vremena nije jaka strana.

 

Savjetovanje također podržava osobni rast i razvoj, želju za postizanjem pune psihološke dobrobiti i fleksibilnosti u svakodnevici, želju za efikasnijim ostvarivanjem zadanih ciljeva i podrškom kod donošenja važnih životnih odluka, upravljanje osobnim i profesionalnim promjenama.

Trajanje procesa snažno ovisi o teškoćama s kojima se javljate, njihovoj izraženosti i vašem angažmanu i mogućnostima dolaska. Većina savjetovanja traje između 10 i 15 susreta, no nije neuobičajeno da neki proces zaokružimo i već nakon 5 ili pak nakon 25 susreta. Savjetovanje je uobičajeno organizirano kroz susrete u trajanju od 50 minuta jednom tjedno. Moguće je dogovoriti i drugačiju dinamiku dolazaka (npr. jednom u dva tjedna ili jednom mjesečno) ovisno o ciljevima savjetovanja, vašim mogućnostima dolaska i fazi u kojoj se nalazite u tretmanu.

Dobar indikator za javljanje jesu vaša promišljanja o tome da vam je potrebna podrška. Često je teško donijeti tu odluku jer je obično prate razna ukorijenjena vjerovanja poput: Mora da sam slaba kad mi je potrebna pomoć, Očito ludim kada ne mogu sama riješiti taj problem, Što ako netko sazna da idem kod psihologa… Navedena i slična, često kruta i iracionalna vjerovanja vas doista mogu odvratiti od traženja pomoći i upravo su ta vjerovanja obično i uključena u sam proces savjetovanja. Uključivanju u savjetovanje pristupite s iskrenom znatiželjom i na taj način dajte sami sebi priliku da iskoračite iz komforne zone i omogućite sami sebi rast i širenje vlastitih strategija za nošenje sa životnim teškoćama.

Ispunite online prijavnicu niže na ovoj stranici, nakon čega ću vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku ili se jednostavno javite na email danijel@tvornicapsihologije.hr.

Možete pokušati i na mobilni telefon 091 2137 428, međutim može se dogoditi da neću biti odmah dostupan ukoliko sam zauzet s klijentima. U tom slučaju možete očekivati povratni poziv, također u najkraćem mogućem roku.

Na navedene kontakte možete zatražiti i sve dodatne informacije koje vas o savjetovanju i psihoterapiji zanimaju.

Suočite se sa svojim unutrašnjim procesima

Prijavite se na savjetovanje i psihoterapiju

Ispunite online prijavnicu nakon čega ću vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku ili se jednostavno javite na email danijel@tvornicapsihologije.hr.

Možete pokušati i na mobilni telefon 091 2137 428, međutim može se dogoditi da neću biti odmah dostupan ukoliko sam zauzet s klijentima. U tom slučaju možete očekivati povratni poziv, također u najkraćem mogućem roku.

Na navedene kontakte možete zatražiti i sve dodatne informacije koje vas o savjetovanju i psihoterapiji zanimaju.

Enciklopedija sam praktičnih, svakodnevnih ali i potpuno beskorisnih informacija

Osobni i profesionalni razvoj

Autentični, podržavajući i suosjećajni odnosi su mi od najveće važnosti

Što ljudi kažu o radu sa mnom?